همزمان با چهارمین سالروز تأسیس پارک فاوا؛
آیین بهرهبرداری از چند طرح توسعهای و رونمایی از چهار محصول فناور برگزار شد
![آیین بهرهبرداری از چند طرح توسعهای و رونمایی از چهار محصول فناور برگزار شد](/images/www/fa/news/news-primary/2023/64cea6f6080ef-img-6281.jpg)
در سخنان آغازین برنامه، دکتر محمدجعفر صدیق دامغانی زاده، رئیس پارک فاوا ضمن خوشامدگویی به مهمان حاضر در این آیین، به مناسبت چهارمین سالروز تأسیس پارک فاوا، تاریخچهای از فرایند تأسیس و راهاندازی پارک فاوا، از طرح مطالعاتی آن در دانشگاه تهران گرفته تا اخذ مجوزها و تأییدیههای رسمی از نهادهای ذیربط از جمله وزارت عتف، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و... ارائه داد و خاطرنشان ساخت که این پارک به صورت عملیاتی از سال 1398 آغاز به کار کرده است.
دکتر محمدجعفر صدیق با اشاره به تجارب شخصی خود در پایه گذاری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، مدیریت در سطوح عالی سازمان برنامه و بودجه، راهبری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و... افزود: تمامی این تجارب و درس آموختههای قبلی باعث شد که فرایند شکلگیری، تأسیس و توسعه پارک فاوا بسیار زودتر از حد انتظار به نتیجه برسد و یک شاهد موثق بر این ادعا، تفاوت فاحش در بازههای زمانی است که پروژههای توسعهای و عمرانی در پارک فاوا، در مقایسه با سایر سازمان ها و نهادها، به نتیجه رسیده است.
مشاور وزیر و رئیس پارک فاوا در ادامه با اشاره به مراحل توسعهای که پارک فاوا در چهار سال گذشته طی کرده است، افزود: امروزه پارک فاوا دارای پنج شعبه فعال (البرز، سمنان، مشهد، ساری و اصفهان) است و در مجموع این شعب بیش از 90 شرکت فناور و دانش بنیان به فعالیت مشغول هستند. حائز اهمیت اینکه این شرکت ها بیش از 190 محصول فناور تولید کردهاند که همگی آنها براساس ارزیابیهای فنی و متقن، از عمق فناوری قوی با مزیت رقابتی بالا برخوردار بوده و تمامی آنها در اطلس فناوری پارک که به صورت سالیانه منتشر می شود، انعکاس یافتهاند.
دکتر محمدجعفر صدیق با اشاره به ابتکار پارک فاوا در ایجاد شبکه توسعه اقتصاد دیجیتال (تاد) ادامه داد: یکی دیگر از ویژگیهای فعالیت در پارک فاوا، هم افزایی ظرفیتها و پتانسیل موجود در کشور در حوزههای مختلف است و ما این امر را از طریق ایجاد شبکه تاد متشکل از بیش از 30 پارک علم و فناوری و مرکز رشد و... محقق ساختهایم به طوری که امروزه بسیاری از فعالیتهای ما به صورت شبکهای صورت میگیرد و سایر اعضای این شبکه میتوانند از ظرفیتها و مزایای پارک فاوا از جمله انواع گرنتها (جوانه، رشد، بینالمللیسازی و...) بهره مند شوند.
دکتر محمدجعفر صدیق در پایان با اشاره به برخی از پروژههای پیشران پارک فاوا همچون تصفیهخانه فاضلاب پارک، مراکز داده کانتینری، گلخانه هوشمند مبتنی بر آی.او.تی، برنامه تأسیس سایت پنلهای خورشیدی با هدف تولید انرژی و... افزود: صرف نظر از فعالیتهای عمرانی و توسعهای، بخش مهم دیگری از فعالیتهای پارک معطوف به پروژههای پیشران در حوزه فناوریهای نوین است که به دلیل اهمیت استراتژیکشان در حوزههای امنیت غذایی، شبکه ملی اطلاعات، حفظ محیط زیست و...، به ثمر نشستن آنها دارای آثار و برکات زیادی در سطح ملی و حتی منطقهای از منظر اشتغالزایی، کارآفرینی و تولید ثروت است و ما امروز اینجا جمع شدهایم تا از تعدادی از خروجیهای این پروژههای پیشران بهره برداری کنیم. ضمن آن که همزمان با بهرهبرداری از این پروژهها، برنامه رونمایی از چهار محصول فناور خواهیم داشت.
الف: پروژههای مورد بهره برداری در این ویژه برنامه
آزمایشگاههای تولید محتوای دیجیتال و تشکیل تیمچه های فناوری
یکی از پروژههای اصلی و پیشران پارک فاوا، تولید محتوای دیجیتال است که علاوه بر قابلیت کارآفرینی و اشتغالزایی زیادی که دارد، می تواند باعث افزایش صادرات محصولات فرهنگی به حوزه های تمدنی کشور باستانی ایران شود. در حال حاضر بیش از 50 درصد از فضای شعبه مشهد پارک فاوا به دو شتابدهنده «گرین تک» و «نیتک» اختصاص یافته که طور ویژه در حوزه تولید محتوای دیجیتال فعالیت می کنند.
علاوه بر شعبه مشهد، پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات در استان البرز نیز اقدام به طراحی دو مرکز آزمایشگاهی تولید محتوای دیجیتال نموده و در نظر دارد با همکاری شتابدهندههای فعال در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات نسبت به آموزش و توانمندسازی نیروهای آزادکار (فری لنسر) در حوزه تولید بازیهای رایانهای و پویانمایی در کل کشور اقدام نماید.
این طرح در مرحله اول در استانهای البرز (2 مرکز)، زنجان، چهارمحال و بختیاری، سمنان، کردستان و کرمانشاه اجرا شده و قرار است در مرحله دوم در پنج استان منتخب دیگر و نهایتاً در کل کشور اجرا شود.
فرایند فعالیت در هر یک از این آزمایشگاهها، تشکیل تیمچههای فناوری است و هر تیچه فناوری مشتمل بر فضای کار اشتراکی، آزمایشگاه تولید محتوای دیجیتال با تمرکز بر ساخت بازیهای رایانهای و پویانمایی با استفاده از سامانههای سرور کلاینت و به صورت plug & play و میز کار مجازی، کلاس آموزشی تعاملی میباشد.
در این مراکز دانشپذیران از طریق فراخوان شناسایی، رویدادهایی مانند بوت کمپ، استارتاپ ویکند و... جهت شناسایی توانایی متقاضیان برگزار، استعدادسنجی متقاضیان انجام، نیازهای آموزشی دانشپذیران تعیین و دوره های آموزشهای مهارتی به صورت حضوری و یا مجازی و ترکیبی برای آنها انجام می شود.
در این طرح حداکثر تا 30 درصد از هزینه دورههای آموزشی (براساس ارزیابی صورت پذیرفته از سوی پارک) براساس دستورالعمل حمایت از آموزشهای مهارتمحور منجر به کارآفرینی پرداخت و تا 70 درصد باقیمانده شهریه متقاضیان در انتهای دوره شتابدهی به دانشپذیران منتخب براساس دستورالعمل حمایت از آموزشهای مهارتمحور منجر به کارآفرینی باز پرداخت میگردد.
همچنین دانش پذیرانی که موفق به گذراندن کامل دوره شوند، 6 ماه فضای استقرار در قسمت فضای کار شتراکی به صورت رایگان و یا با تعرفه ترجیهی در اختیار خواهند داشت تا نهایتاً یا به صورت آزادکار و یا به صورت شرکت به فعالیت خود ادامه دهند. علاوه بر آن جهت اعطای حداکثر 200 میلیون ریال تسهیلات به دانشپذیران پس از طی دورههای آموزشی و ارزیابی کیفی ایشان جهت تهیه ابزار لازم و خرید خدمت معرفی خواهند شد.
آزمایشگاههای عمومی و اختصاصی پارک فاوا
پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات با هدف کمک به رشد و توسعه فناوری در شرکتها و واحدهای فناور، بروز اندیشهها و ایدههای نو در حوزههای مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات و حمایت از شرکت های عضو از طریق کاهش هزینههای آنها جهت راه اندازی آزمایشگاه های مورد نیازشان، اقدام به تأسیس آزمایشگاههای تحقیقاتی در زمینههای مرتبط با حوزه فعالیت پارک نموده است.
هم اکنون سه آزمایشگاه توسعه زنجیره امنیت غذایی، لجستیک هوشمند و آزمایشگاه عمومی مبتنی بر اینترنت اشیا در پارک فاوا ایجاد شده است و آزمایشگاه های استانهای زنجان، سمنان و چهارمحال و بختیاری در حال ایجاد میباشد. لازم به توضیح است که این ازمایشگاه ها حسب نیاز قابل تسری به کل کشور میباشند.
بهرهبرداران آزمایشگاهها عبارتند از: شرکتهای عضو پارک فاوا یا عضو شبکه تاد، دانشجویان تحت سرپرستی راهبر آزمایشگاه و اعضای آزمایشگاه برای پروژههای مصوب شده در شورای آزمایشگاهها، اعضای هیئت علمی دانشکدهها یا پژوهشکدههایی که با پارک تفاهم نامه همکاری در زمینه استفاده از آزمایشگاهها دارند، شرکت ها یا هستههای علاقهمند خارج پارک یا شبکه تاد نیز میتوانند با پیشنهاد راهبر آزمایشگاه و تایید مدیر آزمایشگاهها، با هماهنگی کارشناس آزمایشگاه و زیر نظر ایشان برای مدت مشخصی از امکانات آزمایشگاه مربوطه استفاده نمایند.
سامانه مانیتورینگ گلخانههای هوشمند
سامانه مانیتورینگ گلخانه های کشور به طور پایلوت در چندین استان در حال اجرا می باشد. هدف اصلی این طرح کنترل مرکزی گلخانه های تحت پوشش و ارائه خدمات متنوع در زمینه هوشمندسازی واحدها، مدیریت اقلیم تغذیه، تکمیل زنجیره های ارزش و تولید مبتنی بر نیاز متقاضیان می باشد. از سوی دیگر مدیریت مصرف آب، افزایش عملکرد، بهبود کیفیت محصول و مدیریت علمی و دقیق محیط کنترل شده از مهم ترین اهداف طرح مذکور می باشد. به این منظور در محل پارک فاوا، تعدادی گلخانه هوشمند و همچنین کارگاه ها و اتاق های کشت کاملا مجهز به عنوان آزمایشگاه های اصلی احداث گردیده که به عنوان پایگاهی جهت تست و تایید تجهیزات و نهاده های ارائه شده توسط شرکت های بخش خصوصی به منظور پیوستن به شبکه پارک و در نقش اعضای شبکه، مورد استفاده قرار میگیرد. از سوی دیگر انجام رساله ها و پایان نامه های تحقیقاتی مبتنی بر تامین امنیت غذایی با استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیا در این ازمایشگاه ها در جریان است.
آزمایشگاه لجستیک هوشمند
یکی از فناوریهایی که در دهه اخیر چشماندازهای جدیدی را برای توسعه و پیشرفت صنایع مختلف ایجاد کرده است، فناوری استفاده از پرندههای بدون سرنشین میباشد. با خارج شدن این فناوری از انحصار کاربردهای نظامی و ورود شرکتهای بزرگ تجاری به عرصه تحقیق و توسعه در این حوزه، بازارهای جدیدی برای استفاده از پرندههای بدون سرنشین به وجود آمده است. بررسی عملکرد شرکتهای مختلف نشان میدهد که این فناوری توانسته است جایگاه خود را در صنایع کشاورزی، صنایع وابسته به انرژی و همچنین صنعت سینما تثبیت نماید.
یکی از بازاهای نوظهوری که بسیاری از شرکتهای سرشناس در دنیا به دنبال کسب درآمد در آن هستند، بازار لجستیک هوایی با استفاده از فناوری پهپاد میباشد. امروزه با توجه به گسترش شهرها و افزایش جمعیت نیاز به حمل و نقل پستی بیش از پیش احساس میشود. برای کاهش هزینههای ارسال مرسولات یکی از راه حلها استفاده از حمل نقل به کمک مولتیروتورها است. این نوع حمل و نقل باعث صرفه جویی در زمان، مکانیزه شدن تحویل مرسولات به مشتری، کاهش آلودگی هوا (به دلیل برقی بودن مولتیروتورها) و... میشود.
آزمایشگاه لجستیک هوشمند با هدف توسعه فناوریهای مورد نیاز در حوزه کنترل، برنامهریزی و هدایت رباتهای پرنده چندملخه به منظور کاربرد در خدمات هوایی ایجاد شده است. اینگونه خدمات میتواند شامل بازرسی و پایش محیطی در کاربردهای امنیتی و انرژی، حوزه کشاورزی و حمل و نقل پستی توسط پهپادها باشد.
یکی از اهداف تعریف شده در این آزمایشگاه حمل مرسولههای پستی تا وزن 10 کیلوگرم توسط پهپادها میباشد. بدین ترتیب که پهپادها بر اساس درخواست های ثبت شده مرسولههای پستی را بین ایستگاههای فرود جابهجا خواهند نمود. کاربر در ایستگاه فرود مرسوله خود را تحویل داده و در سامانه مربوطه درخواست خود را ثبت خواهد نمود. سپس ایستگاه مکانیزه فرود بسته را به زیر پهپاد هدایت نموده و تحویل گریپر پهپاد میدهد. سیستم کنترل مرکزی بر اساس درخواست ثبت شده نزدیکترین پهپاد را جهت دریافت بسته به ایستگاه میفرستد. مدیریت و کنترل پهپادها تحت شبکه و توسط سیستم مرکزی انجام خواهد شد. در نهایت پهپاد در ایستگاه فرود مقصد، بسته را تحویل داده و ایستگاه مکانیزه بسته را به کاربر مورد نظر تحویل خواهد داد.
مرکز نوآوری پیشروان
مرکز نوآوری پیشروان به منظور حمایت از نخبگان در توسعه محصولات جدید و ایجاد کسب و کارهای فناورانه طراحی شده است. در این مرکز پارک فاوا با مشارکت بانک ملی ایران از طریق اعطای اعتبارات خطر پذیر (VC) به توسعه محصولات نرم افزاری و سخت افزاری مورد نیاز شبکه بانکی کشور و شرکت های فعال در این زنجیره کمک خواهد کرد. هسته ها و تیم های مورد حمایت در این مرکز از میان نخبگان دانشگاهی و صنعتی انتخاب می شوند و در قالب استارت آپ استودیو روی توسعه یک ایده، تولید نمونه اولیه و تست های نرم افزاری و سخت افزاری محصول کار می کنند. محصول ایجاد شده در صورت کسب استانداردهای مورد نظر شرکت محور یا سفارش دهنده، در قالب قراردادهای تضمین خرید در قبال تضمین کیفیت وارد بازار می شوند. همچنین شرکت ایجاد شده از این طریق عضو پارک فاوا شناخته شده و ضمن توسعه بازار محصول و توسعه سبد محصولات خود با استفاده حمایت ها و زیرساخت های پارک فاوا، به عنوان یک شرکت مستقل فعالیت خواهد کرد.
مراکز نوآوری پیشروان پارک فاوا با مشارکت دیگر شرکت های محور که دارای سهم بزرگی از بازارهای ملی هستند به توسعه محصولات مورد نیاز کشور کمک خواهد کرد و از طریق ایجاد خوداشتغالی و شغل های سطوح بالا برای نخبگان به دنبال حفظ سرمایه های انسانی کشور است.
مرکز بازتوانی از راه دور
امروزه در دنیا «بازتوانی از راه دور» به عنوان یک راه حل هوشمندانه برای توانبخشی و ارائه خدمات به افرادی که در محل زندگی خود امکانات دسترسی به مراکز بهداشتی و درمانی وتخصصی ندارند، مورد توجه قرار گرفته است و با توجه به مزایای قابل توجه آن از جمله قابلیت پیشگیری، کاهش مراجعات به بیمارستان ها، کاهش میزان بستری ها، کاهش هزینه های درمان و ... با استقبال زیادی مواجه شده است.
پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) با همکاری مرکز تحقیقات پزشکی ورزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیمارستان شریعتی دانشگاه علوم پزشکی تهران برای اولین بار در کشور اقدام به راه اندازی مرکز توانبخشی از راه دور کرده و تحول بزرگی در حیطه توانبخشی بیماران رقم زده است.
در مرکز توانبخشی از راه دور پارک فاوا، افراد می توانند به صورت عادی تمرینات ورزشی خود را انجام داده و به طور همزمان داده های مربوط به وضعیت سلامت آنها (از جمله داده های قلبی، ریوی و ...) از طریق نرم افزار تله مانیتورینگ در اختیار مراکز درمانی طرف قرارداد قرار گرفته و این داده ها از طریق افراد متخصص بازخوانی و فرایندهای درمانی مربوطه انجام می پذیرد.
در فاز دوم این مرکز، طراحی دستگاه های توانبخشی از راه دور خانگی (Tele Home Care) در دستور کار قرار دارد که براساس آن، افراد می توانند با استفاده از این دستگاه ها در منزل خود تحت مراقبت و رصد تخصصی پزشکان قرار گیرند.
پایگاه اطلاع رسانی چهار زبانه پارک فاوا
یکی از مهمترین اهداف پارک فاوا تبدیل شدن به صدای زیست بوم نوآوری و فناوری کشور در حوزه آی.سی.تی است و این مهم از طریق اطلاع رسانی دستاوردهای حوزه فناوری های آی.سی.تی به زبان های زنده و مهم دنیا در پایگاه اطلاع رسانی چهارزبانه پارک فاوا به نشانی (www.ict-park.ir) تحقق یافته است.
پایگاه اطلاع رسانی پارک فاوا در حال حاضر به چهار زبان فارسی، انگلیسی، عربی و پشتو فعال و بروز رسانی می شود. در کنار این پایگاه، ماهنامه چهار زبانه فاوا، ارگان خبری پارک، بولتن های موضوعی چند زبانه، کلیپ های چندرسانه ای تولید محتوا، تورهای مجازی، پادکست های خبری، بروشورهای تبلیغاتی چندزبانه و ... از جمله مهمترین ابزارها و تکنیک های اقناعی پارک فاوا با هدف اطلاع رسانی صریح و شفاف به طیف وسیعی از عامه ها و مخاطبان داخلی و خارجی می باشد.
ب: رونمایی از چهار محصول فناور شرکت های عضو در این ویژه برنامه
همزمان با آیین بهره برداری از پروژه های توسعه ای پارک فاوا، چهارمین مراسم رونمایی و سومین نمایشگاه از محصولات منتخب شرکتهای فناور عضو پارک فاوا در روز دهم مردادماه سال 1402 برگزار شد.
در این نمایشگاه مطابق با ارزیابیهای فنی صورت گرفته، چهار محصول حائز شرایط از میان محصولات معرفی شده توسط شرکتهای عضو رونمایی شد. ضمن آن که در کنار این رونمایی، پانزده شرکت فناور دیگر نیز فرصت نمایش محصولات فناور جدید خود را در نمایشگاه دائمی محصولات فناور پارک فاوا داشتند که با استقال حضار در این ویژه برنامه و نیز بازدیدکنندگان از نمایشگاه مواجه شد.
برای دریافت دفترچه معرفی محصولات منتخب شرکتهای عضو پارک فاوا اینجا را کلیک کنید.
نظر شما :