در نمایشگاه توانمندیهای شرکتهای پارک فاوا در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات؛
دکتر صدیق: شبکه ملی اطلاعات یک خدمت بزرگ ملی و منشأ تحول جدی اقتصادی و اجتماعی خواهد بود
![دکتر صدیق: شبکه ملی اطلاعات یک خدمت بزرگ ملی و منشأ تحول جدی اقتصادی و اجتماعی خواهد بود](/images/www/fa/news/news-primary/2023/1676630797-1675864589-qat4q-img-1565.jpg)
به مناسبت ایام مبارک دهه فجر انقلاب اسلامی و همزمان با برگزاری مجمع عمومی سالانه سازمان نظام صنفی رایانهای کشور، روز چهارشنبه 19 بهمن ماه 1401 نمایشگاهی از محصولات شرکتهای فناور استان با همکاری پارک فاوا در هتل پردیسان مشهد برگزار شد.
دکتر محمدجعفر صدیق دامغانیزاده، مشاور وزیر ارتباطات و رئیس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) با بیان این مطلب که آن چیزی که میتواند کشور را نجات دهد بخش خصوصی است ولی شاید این جمله در عمل اجرا نشود، گفت: ما صدای رسمی بخش خصوصی در دولت را ایجاد کردهایم. امروز وزارت صمت، صنعتدار شده و این اشتباه است. وقتی وزارت صمت صنعتدار شود، رقیب بخش خصوصی میشود در صورتی که باید صدای بخش خصوصی باشد.
مشاور وزیر ارتباطات بیان کرد: بخش خصوصی ما مشکلاتی دارد. اول اینکه در کشور کار نیست و پروژه گرفتن سخت است؛ یعنی بخش خصوصی نمیتواند براساس توانایی واقعی خود کار بگیرد. اگر هم کار بگیرد، نیرو ندارد. حال اگر بخش خصوصی کار را اجرا کند و نیرو هم پیدا کند، پول و هزینه آن پرداخت نمیشود. باید کمک کرد تا این مشکلات حل شود. به این سه مشکل، مسائل جانبی از جمله خصومت بیگانگان و غرب به ما اضافه میشود. مشکل غرب با جمهوری اسلامی نیست بلکه با ایران است.
دکتر صدیق ادامه داد: البته خودمان در کشور هم سیاستهای غلط را ایجاد میکنیم و به دشمن فرصت استفاده میدهیم. ما در برخی موارد خطا کردهایم. حجم بالایی از نیروی انسانی بیکار در کشور وجود دارد. اینها را باید آموزش دهیم تا اگر نیرویی مهاجرت کرد، سریعاً جایگزین کنیم. آموزشها باید فقط مهارتی و تکنیکی باشد.
رئیس پارک فاوا با اشاره به دستورالعمل آموزش فریلنسر در کشور بیان کرد: در این آموزش هدف، تربیت کاربر فریلنسر است و فرد آموزش دیده میتواند پایگاه داده را اداره کند. در آیین نامه این موضوع یک مشکل اساسی وجود دارد؛ این آیین نامه باید تقویت شود. شرکتها نمیتوانند نیروی گران استخدام کنند و فرد فریلنسر، پارتنر شرکت میشود. برای تربیت فریلنسرها آمادگی داریم و این قدم دومی است که پارک برداشته است.
صدیق دامغانیزاده با بیان اینکه به شبکه ملی اطلاعات اعتقاد دارم، تصریح کرد: حجم بازار شبکه جهانی اطلاعات ۵ هزار میلیارد دلار است. ما یک درصد جمعیت جهانیم و سهم یک درصدی ما در این بازار ۵۰ میلیارد دلار است که با دلار ۴۰ هزار تومانی ۲۰۰۰ همت است ولی اکنون این مقدار ۲۰۰ همت است. شبکه ملی اطلاعات برنامه اصلی دولت سیزدهم است.
شبکه ملی اطلاعات؛ یک خدمت بزرگ ملی و منشأ تحولات اقتصادی و اجتماعی
رئیس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات با بیان این مطلب که برخی، شبکه ملی اطلاعات را به معنی قطع رابطه با دنیا میدانند، گفت: در سالهای آینده شبکه ملی اطلاعات یک خدمت بزرگ ملی و منشأ تحول جدی اقتصادی و اجتماعی خواهد بود.
محمدجعفر صدیق دامغانیزاده اظهار کرد: ایران در ارائه خدمات شبکه اینترنتی جزو کشورهای کممصرفکننده نیست. اگر قرار است فرزندان ما فرهنگ ایرانی و اسلامی را از شبکه جهانی بگیرند، توقع شما این است که بچهها چگونه تربیت شوند؟ اگر بخواهیم فرهنگ ایرانی باقی بماند باید شبکه ملی اطلاعات ایجاد شود؛ چراکه بسیاری از کشورهای دنیا نیز با تکیه بر همین نوع ابتکارات، مانع خدشهدار شدن فرهنگ خود از سوی فرهنگهای بیگانه شدهاند.
مشاور وزیر ارتباطات تصریح کرد: توصیه من به کسب و کارهایی که در پلتفرمهای خارجی مانند اینستاگرام فعالیت میکنند این است که به جای تمرکز بر پلتفرمهای خارجی به پلتفرمهای داخلی رجوع کرده و یا در فضای اینترنت و سایتها فعالیت کنند. نمونه آن دیجی کالا است که در بستر اینترنت کمترین آسیب را در قطعی اینترنت دید.
تشریح برنامههای دولت در حمایت از پلتفرمهای داخلی
دکتر صدیق عنوان کرد: دولت برنامه جدی جهت تقویت پلتفرمهای داخلی دارد. دولت با پرداخت ۳۰ درصد شهریه آموزش نیروهای عرصه آی.تی، تغییر در تعرفه نظام پرداختی مهندسان حوزه فناوری اطلاعات و همچنین پیگیری موضوع صادرات محتوای دادههای دیجیتال بر آن است تا حد امکان از پلتفرمهای داخلی حمایت کند.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه در بحران اجتماعی پیشآمده نه وزارت ارتباطات و بخشهای اقتصادی دولت بلکه بخشهای امنیتی جامعه پلتفرمهای خارجی را بستند و کسب و کارها فرصت انتقال نداشتند، خاطر نشان کرد: دولت نتوانسته در بحث انتقال به بخش خصوصی کمک کند. از دولت تقاضا میکنم در این انتقال به بخش خصوصی کمک کند؛ زیرا نبود عوامل اجراکننده قوی، گرفتاری بزرگتری نسبت به میزان سرمایهگذاری دولت در این حوزه است.
مشاور وزیر ارتباطات و رئیس پارک فاوا در پاسخ به سؤال خبرنگار ایسنا در خصوص اجرای بسته حمایتی از کسب و کارهای اینترنتی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد در حال حاضر دولت در زمینه حمایت از کسب و کارهای اینترنتی در حال انجام حرکتهای جدی است. دولت باید بستههای حمایتی را به گونهای طراحی کند که کسب و کارهای بخش خصوصی روی محیط اینترنت پیاده شود.
دکتر صدیق در رابطه با موضوع استفاده دولت از تنها یک نرمافزار ثابت عنوان کرد: در این حوزه مشکل انحصار بدتر از مشکلات دیگر است. به عنوان مثال به فردی پنج سال پول دادیم تا موتور جستوجویی به نام یوز را درست کند اما این موتور جستوجو سال گذشته غیرفعال شد.
اطلس فناوری؛ راهکار پارک فاوا برای حمایت بیشتر از بخش خصوصی واقعی
رئیس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات در پاسخ به سؤال خبرنگار این رسانه، ضمن اشاره به مهم و اساسی بودن این موضوع گفت: ما بحثی را در پارک فاوا دنبال میکنیم که در آن سالانه تمام محصولات شرکتها را ارزیابی کرده و اسنادی تحت عنوان اطلس فناوری سالهای متفاوت پارک فاوا منتشر میشود.
وی افزود: در این موضوع عمق فناوری هر محصول را استخراج میکنیم و مشخص میگردد که چه قسمتهایی از محصول تولید داخلی و چه قسمتهایی وارداتی است.
محمد جعفر صدیق دامغانیزاده ضمن تأیید سخن خبرنگار توسعه و اقتصاد پایدار درباره استفاده متخلفان از تکنیک دور زدن حمایتهای دولت از بخش خصوصی واقعی، مطرح کرد: این حرف که میگویید دقیقاً یک تکنیک برای دور زدن حمایتهای دولتی از بخش خصوصی واقعی است. مجموعههای دارای برند خارجی به خوبی از این تکنیک استفاده میکنند؛ به این صورت که افراد غیرمتخصصی که در حرفههای مربوطه فاقد جایگاه هستند، توسط صاحبان برندهای خارجی به کار گرفته میشوند و به آنها میگویند شرکت و برند غیر واقعی ثبت کنند و محصول خود را با برند داخلی به فروش میرسانند.
فراگیر شدن نظام ارزیابی واقعی توان داخل در سراسر کشور؛ راه حل جلوگیری از دور زدن حمایتهای دولت از بخش خصوصی واقعی
وی افزود: راه حل موضوع این است که الگوی پارک فاوا درباره بحث ارزیابی واقعی توان داخل در کل کشور رایج شود. در این خصوص نیز با معاون محترم فناوری وزارتخانه جناب عابدی طرح مسئله کرده و گفتهام که اگر بخواهید این کار برای کل کشور انجام دهید، ما حاضر هستیم از طریق پارک فاوا، لجستیک این موضوع را عهدهدار شویم؛ آنگاه سره از ناسره نیز مشخص خواهد شد.
مشاور وزیر ارتباطات ضمن تأکید بر اثربخشی این ارزیابی گفت: کسی که واقعاً کار میکند و شبانهروز زحمت میکشد تا محصولی را تولید کند، حتی اگر محصولش از برند خارجی ضعیفتر باشد باز هم این محصول تولید داخل است و اگر حمایت شود، سال آینده نیز از برند خارجی جلو خواهد زد و در برابر کسی که محصول را از خارج میآورد و فقط در کارتن برند داخلی میگذارد، شناخته خواهد شد. در نتیجه کسی که برند خارجی را وارد میکند نسبت به تولیدکننده داخلی واقعی نمیتواند از مزایایی که دولت در خصوص حمایت از برند داخلی در نظر گرفته است، بهرهمند شود.
رئیس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار این رسانه درخصوص برخورد دولت با افرادی که برند خارجی را به نام برند داخلی معرفی و به فروش میرسانند چه برنامهای خواهد داشت، عنوان کرد: من در مقامی نیستم تا درباره برخورد صحبت کنم اما به نظر من باید از طریق نظام صنفی پیگیری شود تا اطلس فناوریِ بخش، با ارزیابی و داوری هر ساله در این مجموعهها اجرا شود؛ زیرا این متخلفان ترفندهای مختلفی را بلد هستند ولی وقتی داوران در ارزیابیهای سالانه ورود کنند، محصولات متخلفان نیز شناسایی خواهد شد. ما هم خودمان در یک ارزیابی و داوری با این موضوع برخورد کردیم که محصولی چینی را در قالب ایرانی ارائه کرده بودند.
وی در پایان اشاره کرد: پس جایی که میشود جلوی این مسائل را گرفت، در سیستمهای ارزیابی است؛ وگرنه این شرکتها هم در مناقصه از برندهای داخلی جلو میافتند و هم در مباحث دادگستری.
در ادامه این جلسه، مهندس حسن هاشمی، رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور در سخنانی ضمن تشکر از پارک فاوا جهت همکاری در برگزاری این نمایشگاه بر لزوم مشارکت بخش خصوصی در قانونگذاری و تصمیمسازیهای کلان در جهت حل مشکل سیاستگذاری در کشور تأکید کرد و گفت: حجم تجارت بازار شبکه جهانی اطلاعات پنج هزار میلیارد دلار است و کشور ما با وجود یک درصد جمعیت جهان باید سهم یک درصدی از این بازار یعنی معادل ۵۰ میلیارد دلار داشته باشد.
مهندس هاشمی با بیان اینکه هشت میلیارد دلار رمز ارز در کیف پول ایرانیها وجود دارد، عنوان کرد: در یکسال گذشته بحرانهای زیادی را صنعت آی. تی پشت سرگذاشته است و راهکارهایی در این خصوص به بخش دولتی ارائه شده است.
نظر شما :