با هدف ارزیابی ظرفیت‌های پارک فاوا در بین‌المللی‌سازی؛

مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه از پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات بازدید کرد

۲۱ تیر ۱۴۰۱ | ۱۵:۲۴ کد : ۵۶۱ اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۱۸۶۸
روابط عمومی پارک فاوا: مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه به همراه یک هیئت ۳۰ نفره از رؤسای ادارات و کارشناسان این اداره کل با هدف ارزیابی توانمندی‌ها و ظرفیت‌های پارک فاوا در بین‌المللی‌سازی روز سه‌شنبه ۲۱ تیرماه ۱۴۰۱ از پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات بازدید کردند.
مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه از پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات بازدید کرد

دکتر محمدجعفر صدیق دامغانی زاده، مشاور وزیر و رئیس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات در ابتدای جلسه و ضمن خوشامدگویی، پارک فاوا را به استناد اساسنامه موجود، پارک ملی و بین‌المللی عنوان کرد و گفت: پارک فاوا یکی از قطب‌های اصلی توسعه علم و فناوری استان البرز که شعار خود را استان علم و فناوری می‌داند، است. پارک فاوا علاوه بر اینکه در 22 استان کشور به فعالیت نرم‌افزاری مشغول است؛ یعنی فعالیت‌های پژوهشی که در پارک‌های استانی هستند را حمایت می‌کند، در استان‌های البرز، سمنان، مشهد و ساری(در دست احداث) شعبه دارد.

وی با اشاره به وضعیت تحول «سود» در حدود 60 تا 70 سال گذشته یادآور شد: در دهه 40-50 میلادی قرن گذشته، عمده سود در «تولید» بوده و بخش کمی از آن در «نوآوری» و «فروش و بازاریابی» قرار داشت. حدود دهه 70-80 ارزش تولید کم شده و نوآوری و فروش و بازاریابی رشد یافتند. در دهه 90 به بعد نیز سود در تولید به حداقل رسیده و عمده سود در نوآوری و بازاریابی قرار گرفت. به عبارت دیگر امروزه در دنیا «اقتصاد دیجیتال» و «حوزه ICT» منجر به کسب سود به صورت تصاعدی خواهد شد. در واقع حوزه ICT می‌تواند ماشین اقتصاد دولت را از گِل به بیرون کشیده و محرک آن باشد. به عبارت دیگر اگر دولت بخواهد در سال‌های آتی در حوزه‌ای سرمایه‌گذاری کند که از آن درآمد داشته باشد، آن حوزه ICT خواهد بود.

دکتر صدیق دامغانی‌زاده در ادامه ضمن اشاره و معرفی پارک‌های جهان، رسالت کلان پارک فاوا را توسعه اقتصادی و تعمیق تکنولوژی شرکت‌ها با هدف افزایش توان رقابت‌‏پذیری دانست و گفت: به همین دلیل از یک جنبه پارک‏‌ها را باید نسل جدیدی از سازمان‌‏های پژوهشی تلقی نمود که در آن به ‏جای  محققین مستخدم دولت، محققین شاغل در بخش خصوصی به انجام تحقیقات مشغول‌اند. به عبارت دیگر، نتیجه عملیات صحیح پارک‌ها «توسعه اقتصادی بر پایه توسعه فناوری»، «نقش‌آفرینی جدی در بومی‌سازی فناوری و تکمیل زنجیره ارزش» و «افزایش تعداد و حجم شرکت‌ها و اتکای آن‌ها به فناوری بومی» خواهد بود.

وی مهم‌ترین وجه تمایز پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات با دیگر پارک‌های فناوری را در «کارکرد پارک فاوا» دانست و تصریح کرد: دیگر پارک‌ها تنها به مسئله تقاضا می‌پردازند اما پارک فاوا وظیفه تولید و عرضه کالا را به بازار فروش دارد. به عبارتی پارک فاوا یک پارک استارتاپی نیست، بلکه پارکی است که میزبان شرکت‌های توسعه یافته و دارای محصول است.

رئیس پارک فناوری ارتباطات و اطلاعات مأموریت پارک فاوا را «کمک به رشد شرکت‌های جوان حوزه ICT  و تبدیل آ‌‌ن‌ها به شرکت‌های توسعه‌یافته»، «توسعه تعاملات بین‌المللی صنایع ICT ایرانی»، «جذب نخبگان و معکوس‌سازی روند مهاجرت نخبگان» و «شبکه‌سازی مراکز رشد کشور و اتصال شرکت‌های رشد یافته در مراکز رشد به بازار» عنوان کرد.

دکتر صدیق دامغانی‌زاده «پروژه‌های پیشران»، «برنامه‌های عملیاتی»، «آزمایشگاه‌‏ها و تجهیزات»، «ارزیابی و کنترل دوره‏‌ای شاخص‏‌ها» و «خدمات» را مؤلفه‌های اصلی پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات دانست و تصریح کرد: صادرات داده‌های فرهنگی و هنری، ارائه خدمات ابری و صادرات این خدمات به کشورهای منطقه، کاربرد IOT  در مسائل امنیت غذایی، مدیریت مصرف آب و شهر هوشمند، ایجاد زیرساخت‌های سیستم عامل باز و فراگیر نمودن کاربرد آن در ایران و کشورهای فارسی زبان منطقه، بومی‌سازی فناوری سخت‌افزاری مورد نیاز در صنعت CT  و شبکه ملی اطلاعات و لجستیک هوشمند (حمل بار به وسیله پهباد و IOV) از پروژه‌های پیشران پارک فاوا هستند.

وی خاطرنشان کرد: پارک فاوا امسال باید در بخش بین‌المللی‌سازی فعالیت خود را افزایش دهد؛ چراکه افزایش فعالیت‌های بین‌المللی منجر به فروش محصولات شرکت‌ها در خارج از کشور، عدم جذب نخبگان به کشورهای بیگانه و ایجاد شبکه‌ای از پارک‌ها و مراکز رشد خواهد شد. 

وی با تأکید بر اهمیت نقش نهادهای بالادستی از جمله وزارت امور خارجه خاطرنشان ساخت که تمامی فعالیت‌های پارک در حوزه بین‌المللی‌سازی ذیل رهنمودهای این وزارتخانه و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات خواهد بود و ما خواستار کمک و مشاوره این نهادها برای ادامه فعالیت‌های خود در عرصه بین‌المللی‌سازی هستیم.

در ادامه محمدصادق فضلی، مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه ضمن تشکر از معرفی پارک فاوا به معرفی هیئت همراه پرداخت و گفت: افراد حاضر در جلسه دیپلمات‌هایی هستند که در حوزه داخل و یا خارج کشور به فعالیت مشغول هستند. 

به گفته آقای فضلی کشور ایران هرچند با تأخیر، به سمت رشد و اقتصادی شدن گام برداشته است و اکنون متخصصین کشور ما کارهایی را ارائه می‌دهند که در دنیا قابل رقابت است. ما نیز در وزارت امور خارجه آماده کمک به آن‌ها برای ورود به عرصه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی هستیم.

مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه ضمن اعلام آمادگی برای همکاری و همراهی برای کمک به معرفی پارک فاوا، «روایت‌سازی»، «برندسازی»، «بررسی کارهای مشترک» و «نیازشناسی» با تمرکز بر معرفی توانمندی‌های پارک و معرفی آن به کشورهای دیگر توسط وزارت امور خارجه با نگاه معرفی به مخاطبان خاص و عام را از جمله اقدامات مورد نیاز دانست که لازم است از سوی همه نهادها و سازمان‌ها برای بین‌المللی‌سازی برداشته شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: «امنیت غذایی»، «محیط زیست» و ... حوزه‌های بسیار مهمی است که مورد توجه پارک قرار گرفته و ما باید راه‌اندازی مراکزی همچون پارک فاوا در کشورهای هدف را در دستور کار قراردهیم تا آن‌ها به صورت ملموس رشد و پیشرفت را ببینند و این‌گونه موارد از جمله کارهایی است که وزارت امور خارجه می‌تواند در آن به پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات کمک کند.

در ادامه این جلسه دکتر عباس قنبری باغستان، مشاور ارتباطات و امور بین‌الملل پارک فاوا ضمن خوشامدگویی به مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه و هیئت همراه، گزارش مفصلی از سابقه تعاملات صورت گرفته با کشورهای مختلف طی یکسال اخیر را ارائه داد.

دکتر قنبری باغستان با اشاره به اهمیت پیگیری تعاملات بین‌المللی برای پارک فاوا افزود: در مسیر بین‌المللی‌سازی، تیم مدیریتی پارک فاوا صرفاً به دنبال امضای تفاهم‌نامه نیست، بلکه به دنبال انجام کارهای عملیاتی و قابل رؤیت است. تاکنون جلسات و بازدیدهای مختلفی میان پارک فاوا با کشورهای غنا، تونس، مالی، سنگال و نیجریه برگزار شده که امکان امضای تفاهم‌نامه با هرکدام در جلسات ابتدایی وجود داشت اما پارک فاوا به دنبال کار عملیاتی است و action plan را دنبال می‌کند. 

مشاور ارتباطات و امور بین‌الملل پارک فاوا ادامه داد: پس از بازدید هیئت‌های بین‌المللی و گزارش‌هایی که آن‌ها به کشور متبوع خود منعکس کردند، وزیر اقتصاد دیجیتال کشور مالی با ارسال لیستی از نیازمندهای زیرساختی خود خواستار کمک پارک فاوا برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور خود شد. همچنین سفر وزیر علوم و تحقیقات مالی نیز پیرو همان بازدید صورت گرفته و اکنون این کشور خواستار راه‌اندازی اولین پارک فناوری دانشگاهی در کشور متبوع خود است. به همین دلیل آنچه که در این تعاملات برای ما مهم است، این است که در وهله اول خودمان و ظرفیت‌های خود را به شرکای بین منطقه‌ای و بین‌المللی بشناسانیم و در وهله دوم به آن‌ها در برخی از حوزه‌های خاص مثل استفاده از فناوری آی.سی.تی در کشاورزی، تولید محتوای دیجیتال و... کمک کنیم و در صورت امکان نیز زمینه ورود شرکت‌های فناور خود را به کشورهای آن‌ها فراهم سازیم.

وی محور همه فعالیت‌ها و تعاملات بین‌المللی را «اطلاعات و داده‌ها» عنوان کرد و افزود: با توجه به اهمیت اطلاعات و داده‌ها، پارک فاوا سایت 3 زبانه خود را راه‌اندازی کرده و تمام فعالیت‌های پارک در 3 شعبه، معرفی محصولات، فراخوان‌ها، نشریات و... را به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی منتشر می‌کند. همچنین ظرفیتی فراهم شده تا علاقه‌مندان بتوانند از طریق تورهای مجازی چند زبانه موجود در سایت، با بخش‌های مختلف پارک فاوا آشنا شوند. همچنین کلیپ‌های گوناگونی با اولویت سیاست‌گذاری‌های پارک تولید شده و در قسمت چندرسانه‌ای پارک فاوا در دسترس است.

دکتر قنبری باغستان در پایان خواستار برقراری ارتباط میان پارک فاوا و رایزنان تجاری و اقتصادی سفارتخانه‌های حوزه غرب آسیا و شمال آفریقا شد و گفت: همچنین اگر شرایطی فراهم شود تا امکان ایجاد حلقه اتصال با سفارتخانه‌های کشورهای حوزه غرب آسیا و شمال آفریقا در ایران فراهم شود و سفیر کشورهای مربوطه از شعبه البرز و مشهد پارک فاوا بازدید کنند، به گسترش تعاملات بین‌المللی پارک فاوا کمک می‌کند؛ چراکه بازخوردی که سفرا از بازدیدهای خود به کشورشان ارسال می‌کنند، تأثیرگذارتر خواهد بود. 

لازم به ذکر است که در پایان این دیدار، جلسه پرسش و پاسخ بین مقامات و مسئولان پارک فاوا و نیز هیئت بازدیدکننده از اداره کل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه در خصوص ادامه تعامل دو طرف و نیز پیشنهادات قابل اجرا برای ارتقای سطح همکاری‌ها صورت گرفت. 

گفتنی است؛ قبل از آغاز این نشست، مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه از بخش‌های مختلف پارک از جمله گلخانه هوشمند پارک، تصفیه‌خانه مرکزی پارک، سالن‌های چند منظوره و تعدادی از شرکت‌های فناور مستقر در پارک بازدید کردند.

در این دیدار، آقایان بابائی، رئیس اداره اول (فلسطین و اردن)؛ شاه حسینی، رئیس اداره دوم (سوریه و لبنان)؛ قمشی، رئیس اداره سوم (لیبی، الجزایر، تونس، مغرب، موریتانی)؛ ابو، رئیس اداره چهارم (مصر، سودان، اتحادیه عرب) و نیز 22 تن از کارشناسان سیاسی و اقتصادی، آقای فضلی، مدیر کل غرب آسیا و شمال آفریقا وزارت امور خارجه را در این بازدید همراهی می کردند.

از طرف پارک فاوا نیز علاوه بر دکتر محمدجعفر صدیق دامغانی زاده، مشاور وزیر و رئیس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات و دکتر عباس قنبری باغستان، مشاور ارتباطات و امور بین‌الملل پارک فاوا؛ آقایان دکتر حفیظی، معاون توسعه سرمایه انسانی و مدیریت منابع؛ مهندس یزدان‌پناه، معاون توسعه فناوری پارک فاوا و مهندس جعفری، سرپرست توسعه بازار پارک فاوا نیز در این جلسه حضور داشتند.
 

کلید واژه ها: پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه بین‌المللی‌سازی


( ۱ )

نظر شما :