با تأکید بر ضرورت تأمین امنیت غذایی؛

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس: از پروژه‌های پیشران و فناورانه در حوزه کشاورزی حمایت می‌کنیم

۲۳ دی ۱۴۰۰ | ۱۸:۰۰ کد : ۳۵۸ اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۲۰۲۸
روابط عمومی پارک فاوا: دکتر محمدجواد عسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با هدف آشنایی با ظرفیت‌های پارک فاوا و ارزیابی پروژه های فناورانه پارک در حوزه کشاورزی، روز پنجشنبه ۲۳ دی ماه ۱۴۰۰ از پارک فاوا بازدید و با مقامات این پارک به بحث و تبادل نظر پرداخت.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس: از پروژه‌های پیشران و فناورانه در حوزه کشاورزی حمایت می‌کنیم

دکتر محمدجعفر صدیق دامغانی‌زاده، رئیس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات، در ابتدای جلسه و ضمن خوشامدگویی، با اشاره به کاربردهای IOT در حوزه‌های مختلف از جمله کشاورزی گفت: یکی از مسائلی که امروز در دنیا به آن توجه می‌شود، کاربردهای IOT در حوزه‌های مختلف از جمله کشاورزی است. در واقع کشاورزی در آینده از حرفه زراعت خارج شده و به کارخانه‌های تولید مواد غذایی تبدیل خواهد شد. یکی از مسائل مهمی که باید به آن توجه کرد، این نکته است که هر چه در ایران به سمت کشت گلخانه‌ای حرکت کنیم، در مصرف آب برنده و موفق خواهیم بود. 

رئیس پارک فاوا ادامه داد: به عنوان مثال در ایران یک کیلوگرم گوجه فرنگی در مزرعه به 300 لیتر آب نیاز دارد تا حاصل شود اما در هلند به 3 لیتر آب نیاز دارد. برای حل این موضوع باید به سراغ گلخانه‌ها رفت. وزارت جهاد کشاورزی به دنبال گلخانه با مقیاس بزرگ است اما نکته مهم این است که تعداد کمی از افراد در ایران توان اداره گلخانه‌های بزرگ را دارند؛ چون به دانش و سرمایه بسیار بالایی نیاز دارد. در کشور ایران نیروی انسانی عمدتاً جوان‌های فاقد سرمایۀ بزرگ هستند. پس باید به سراغ گلخانه‌داری به روش توزیع شده و با مقیاس 100 تا 200 متر حرکت کرد. اما این روش اقتصادی و گاهاً علمی نیست. بنابراین برای بهبود عملکرد آن باید به سراغ فناوری آی.او.تی (IOT) رفت.   

مشاور وزیر ارتباطات پارک فاوا را به استناد اساسنامه موجود، پارک ملی و بین‌المللی عنوان کرد و گفت: پارک فاوا یکی از قطب‌های اصلی توسعه علم و فناوری استان البرز که شعار خود را استان علم و فناوری می‌داند، است. پارک فاوا علاوه بر اینکه در 22 استان کشور به فعالیت نرم‌افزاری مشغول است؛ یعنی فعالیت‌های پژوهشی که در پارک‌های استانی هستند را حمایت می‌کند، در استان‌های البرز، سمنان، مشهد و ساری(در دست احداث) شعبه دارد.

وی با اشاره به وضعیت تحول «سود» در حدود 60 تا 70 سال گذشته یادآور شد: در دهه 40-50 میلادی قرن گذشته، عمده سود در «تولید» بوده و بخش کمی از آن در «نوآوری» و «فروش و بازاریابی» قرار داشت. حدود دهه 70-80 ارزش تولید کم شده و نوآوری و فروش و بازاریابی رشد یافتند. در دهه 90 به بعد نیز سود در تولید به حداقل رسیده و عمده سود در نوآوری و بازاریابی قرار گرفت. به عبارت دیگر امروزه در دنیا «اقتصاد دیجیتال» و «حوزه ICT» منجر به کسب سود به صورت تصاعدی خواهد شد. در واقع حوزه ICT می‌تواند ماشین اقتصاد دولت را از گِل به بیرون کشیده و محرک آن باشد. به عبارت دیگر اگر دولت بخواهد در سال‌های آتی در حوزه‌ای سرمایه‌گذاری کند که از آن درآمد داشته باشد، آن حوزه ICT خواهد بود.

دکتر صدیق دامغانی‌زاده در ادامه ضمن اشاره و معرفی پارک‌های جهان، رسالت کلان پارک فاوا را توسعه اقتصادی و تعمیق تکنولوژی شرکت‌ها با هدف افزایش توان رقابت‌‏پذیری دانست و گفت: به همین دلیل از یک جنبه پارک‏‌ها را باید نسل جدیدی از سازمان‌‏های پژوهشی تلقی نمود که در آن به ‏جای  محققین مستخدم دولت، محققین شاغل در بخش خصوصی به انجام تحقیقات مشغول‌اند. به عبارت دیگر، نتیجه عملیات صحیح پارک‌ها «توسعه اقتصادی بر پایه توسعه فناوری»، «نقش‌آفرینی جدی در بومی‌سازی فناوری و تکمیل زنجیره ارزش» و «افزایش تعداد و حجم شرکت‌ها و اتکای آن‌ها به فناوری بومی» خواهد بود.

وی مهم‌ترین وجه تمایز پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات با دیگر پارک‌های فناوری را در «کارکرد پارک فاوا» دانست و تصریح کرد: دیگر پارک‌ها تنها به مسئله تقاضا می‌پردازند اما پارک فاوا وظیفه تولید و عرضه کالا را به بازار فروش دارد. به عبارتی پارک فاوا یک پارک استارتاپی نیست، بلکه پارکی است که میزبان شرکت‌های توسعه یافته و دارای محصول است.

رئیس پارک فناوری ارتباطات و اطلاعات مأموریت پارک فاوا را «کمک به رشد شرکت‌های جوان حوزه ICT  و تبدیل آ‌‌ن‌ها به شرکت‌های توسعه‌یافته»، «توسعه تعاملات بین‌المللی صنایع ICT ایرانی»، «جذب نخبگان و معکوس‌سازی روند مهاجرت نخبگان» و «شبکه‌سازی مراکز رشد کشور و اتصال شرکت‌های رشد یافته در مراکز رشد به بازار» عنوان کرد.

دکتر صدیق دامغانی‌زاده «پروژه‌های پیشران»، «برنامه‌های عملیاتی»، «آزمایشگاه‌‏ها و تجهیزات»، «ارزیابی و کنترل دوره‏‌ای شاخص‏‌ها» و «خدمات» را مؤلفه‌های اصلی پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات دانست و تصریح کرد: صادرات داده‌های فرهنگی و هنری، ارائه خدمات ابری و صادرات این خدمات به کشورهای منطقه، کاربرد IOT در مسائل امنیت غذایی، مدیریت مصرف آب و شهر هوشمند، ایجاد زیرساخت‌های سیستم عامل باز و فراگیر نمودن کاربرد آن در ایران و کشورهای فارسی زبان منطقه، بومی‌سازی فناوری سخت‌افزاری مورد نیاز در صنعت CT و شبکه ملی اطلاعات و لجستیک هوشمند (حمل بار به وسیله پهپاد و IOV) از پروژه‌های پیشران پارک فاوا هستند. 

مشاور وزیر و رئیس پارک فناوری ارتباطات و اطلاعات در پایان گفت: در پارک فاوا آزمایشگاه‌های تخصصی مختلفی مانند آزمایشگاه محاسبات سریع، آزمایشگاه انیمیشن، آزمایشگاه خدمات ابری، آزمایشگاه کاربرد IOT در تولید محصولات کشاورزی(با همکاری دانشگاه تهران)، آزمایشگاه حمل و نقل با پهپاد(با همکاری پُست) و آزمایشگاه سنجش از راه دور(با همکاری سازمان فضایی) نیز حضور داشته و به فعالیت مشغول‌اند.

در ادامه این نشست، دکتر محمدجواد عسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نیز ضمن تشکر از معرفی پارک و نقطه نظرات رئیس پارک فاوا گفت: متأسفانه در بحث توسعه همه جانبۀ کشور، توجه خوبی به سند چشم انداز 20 ساله نظام نکرده‌ایم. براساس سند چشم انداز 20 ساله کشور باید در افق 1404 توسعه پیدا کرده و در بین کشورهای منطقه به طور خاص پیشرفت کرده باشد. مباحث صنعت، کشاورزی، تکنولوژی، گردشگری، معدن و... در سند ذکر شده است اما متأسفانه توجه جدی به موضوعات مطرح شده نشد و فقط 4 سال برای رسیدن به اهداف باقی مانده است. کشورهای مختلفی مانند مالزی، ترکیه، چین و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس براساس چنین سندی پیش رفته و به نتایج خوبی دست یافتند. متأسفانه نتوانستیم ظرفیت‌های بالقوه کشور را هنرمندانه و خلاقانه شکوفا کنیم که نتیجه آن، خروج نخبگان از کشور است.

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس تصریح کرد: امروز در دنیا پیشرفت خوبی در صنعت موشک، قدرت نظامی، تجهیزات نظامی و مسائل امنیتی حاصل شده است اما مسئله مهمی که همگان به آن توجه می‌کنند، مسئله امنیت غذایی است؛ چراکه امنیت غذایی به امنیت ملی وابسته است. براساس روایات گفته شده که از هر دری که فقر وارد شود، از در دیگر ایمان خارج می‌شود. امروزه کشور در حوزه امنیت غذایی دچار چالش جدی شده است. امروزه حداقل 500 میلیون نفر از جمعیت پیرامونی در منطقه علاقه‌مند به محصولات بخش کشاورزی ایران هستند. کشور برزیل در 15 سال گذشته غذا را وارد می‌کرد اما امروز برای یک میلیارد و پانصد میلیون نفر غذا صادر می‌کند. چنین پیشرفتی نتیجه توجه جدی به حوزه کشاورزی است.

وی با اشاره به اهمیت کشت‌های فراسرزمینی یادآور شد: 2 عاملِ آب و خاک در بخش کشاورزی بسیار محدود است. برای ایجاد یک سانتی متر خاک حاصلخیز 1.5 تا 2 قرن زمان لازم است. قرن‌هاست که سفره های آب زیرزمینی پر شده و امروز تبدیل به تهدید شده است؛ چراکه بافت اسفنجی سفره‌های آب زیر زمینی در حال نابود شدن است. متأسفانه از صادرات و تلفیق صنعت و کشاورزی غافل مانده‌ایم و باید به کشت های فراسرزمینی توجه کنیم. 

دکتر محمدجواد عسکری خاطرنشان کرد: متأسفانه کشور از ظرفیت‌های داخلی و فضاهای پیرامون به خوبی استفاده نکرده است و به همین دلیل، نخبگان به مهاجرت تمایل پیدا می‌کنند. فراموش نکنیم که نیروی انسانی سرمایه عظیمی برای کشور است. 

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس ضمن اشاره به اهمیت دورۀ کارنس محصولات کشاورزی عنوان کرد: خوشبختانه در کمیسیون مجلس طرح‌های خوبی در زمینه امنیت غذایی، شورای قیمت‌گذاری و خرید تضمینی محصولات کشاورزی صورت گرفته که مسیر را هموارتر کرده است و باید بیش از پیش به آن توجه نمود. باید سامانه‌ای طراحی شود و در آن نیاز کشور به هر محصول، میزان لازم برای صادرات، نگه‌داری محصول و میزان تولید مشخص شود. تا زمانی که این سامانه طراحی نشود و ارتباط لازم میان بخش کشاورزی و پارک‌های علم و فناوری شکل نگیرد، هیچ پیشرفت چشمگیری حاصل نخواهد شد. همچنین لازم است تا پارک‌های علم و فناوری از نخبگان و نیروهای دانشگاهی در بخش‌های مختلف کشاورزی و گیاه پزشکی استفاده کنند. مأموریت پارک‌های علم و فناوری بسیار ارزشمند است به شرطی که در قالب برنامه و نقشه راه حرکت کنند.   

وی ادامه داد: بحران آب موضوع بسیار مهمی در کشور است و اگر نتوانیم چاره اندیشی کنیم، آسیب خواهیم دید. امروزه یک میلیون و پانصد هزار هکتار اراضی و اشکوب بندی به بیابان تبدیل می‌شود. اکوسیستم کره زمین به دلیل گلخانه‌ای شدن کره زمین و سوراخ شدن لایه ازون تغییر کرده است. معتقدم که با توجه به اتفاقات ایجاد شده، ما باید مشخص کنیم که کشاورز چگونه مراحل هوشمندسازی را دنبال کند تا بیش از پیش بحران‌ها تشدید نشوند. پارک‌ها همچنین باید در مبارزات بیولوژیک فعالیت کنند؛ چراکه دنیا به دنبال تولید محصولات ارگانیک است. متأسفانه امروزه 150 نوع سرطان ناشی از رعایت نکردن دورۀ کارنس محصولات به وجود آمده است. 

دکتر محمدجواد عسکری عنوان کرد: امروزه دنیا در حوزه علمی بسیار سریع حرکت می‌کند. باید زیرساخت‌ها را محکم و بسترهای لازم را فراهم کنیم تا پیشرفت های لازم صورت بگیرد. به طور حتم اگر به بخش کشاورزی توجه شود، می‌توان شیرهای نفت کشور را بست و از حوزه کشاورزی درآمد کسب کرد. پارک فاوا ظرفیت بسیار خوبی دارد. 

نماینده داراب در پایان افزود: کمیسیون کشاورزی مجلس آمادگی خود را در برای توسعه پارک فاوا به خصوص در بخش کشاورزی، به خصوص پروژه‌های فناورانه و پیشران، اعلام کرده و برای سهل الوصول شدن مسیر تلاش می‌کند تا کشور به خروجی تولید و اشتغال دست یابد. فراموش نکنیم که ما در مقابل مردم مسئول هستم و آنچه باقی می‌ماند، قضاوت مردم در راستای عملکرد مسئولین خواهد بود.   

پایان بخش حضور رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، بازدید وی از پروژه های پیشران پارک از جمله گلخانه IOT پارک، پروژه تصفیه خانه فاضلاب پارک، پروژه ایستگاه پهباد و لجستیک، شرکت فناور اتصال صنعت میانه و... بود.

لازم به ذکر است؛ در این جلسه علاوه بر دکتر محمدجعفر صدیق دامغانی‌زاده، مشاور وزیر و رئیس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات و دکتر محمدجواد عسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس؛ دکتر احسان چیت ساز، معاون توسعه بازار پارک فاوا؛ دکتر عباس قنبری باغستان، مشاور ارتباطات و امور بین‌الملل پارک فاوا؛ مهندس جواد یزدان پناه، معاونت توسعه فناوری و دکتر شمسی، مشاور رئیس پارک فاوا حضور داشتند. 


 

کلید واژه ها: پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس


نظر شما :